16

окт.

Различните типове кожа

Съществуват три основни типа кожа: суха, мазна и комбинирана.

Различните типове кожа може да се промени под влиянието на фактори като възраст, хормони, болести, лекарства и др. С тази статия искаме да ви помогнем лесно да определите типа на своята кожа и да усетите нейната уникалност, за да можете да се усъвършенствате в грижите си за нея.

Тип кожа 1: Суха

Различните типове кожа

Сухата кожа не произвежда достатъчно себум. Себумът действа като задържа влагата в кожата. Тъй като сухата кожа не произвежда достатъчно количество от това вещество, е предразположена към загуба на влага.

Как мога да разбера дали имам суха кожа?

Сухата кожа често се чувства стегната, люспеста или дори сърбяща. Ако измиете лицето си и не приложите никакви продукти, скоро ще почувствате кожата си суха или стегната.

Какво трябва да направя по въпроса?

Ако кожата ви е естествено суха, погрижете се за нея със следните типове продукти:

  • Нежни почистващи препарати, които премахват възможно най-малко себум от кожата.
  • Серуми за лице, за да подхраните и увеличите естественото производство на себум.
  • По-тежки кремове, с по-плътни текстури, които фиксират влагата в кожата ви и не й позволяват да се изпари. Идеален за тази цел е нашият нощен крем Addictive. Той подхранва кожата в дълбочина, прави я стегната и еластична и изпъва съществуващите бръчки.
  • Нощни кремове, нощната грижа за сухата кожа е много важна и е в състояние значително да подобри състоянието й, като я държи хидратирана през цялата нощ.

Тип кожа 2: Мазна

мазна кожа

Това е обратното на сухата кожа, т.е. – мазната кожа произвежда прекалено количество себум.

Как мога да разбера дали имам мазна кожа?

Ако измиете лицето си и не сложите никакви продукти и след няколко часа кожата ви се чувства мазна и блестяща, то кожата ви има склонност към омазняване.

Какво трябва да направя по въпроса?

Всъщност наличието на мазна кожа може да бъде и благословия по някакъв начин – мазната кожа има по-малка вероятност да прояви признаци на стареене, да образува бръчки и като цяло има по-ниска трансепидермална загуба на вода (TEWL), един от основните показатели за здравето на кожата. Потърсете следните видове продукти, за да извлечете максимума от мазната си кожа:

  • Почистващи препарати с нормално pH, продукти с водна основа, като мицеларна вода. В нашия сайт ще откриете Мицеларна вода обогатена с Алое Вера и Готу-Кола, изключително нежна към кожата.
  • Леки, бързопопиващи кремове предназначени за мазна кожа
  • Различни тоници за лице с възстановяващо и стягащо действие

Тип кожа 3: Комбинирана – Първи вид – Според сезона

Различните типове кожа

Има два типа комбинирана кожа. Ако имате сезонна комбинирана кожа, вашият тип кожа е сух в студените месеци и мазен в топлите месеци.

Как мога да разбера дали имам комбинирана кожа според сезона?

Ако тестът „Измийте лицето си и го оставете за два часа“ през януари дава различни резултати, от тези през юли, вероятно сте сезонен комбиниран тип.

Какво трябва да направя по въпроса?

Най-добре ще се справите с две различни процедури за грижа за кожата, една за летния период и една за зимния. Може по-богат и гъст крем през зимата и по-лек продукт през лятото. Правилото е да слушате кожата си и да й дадете това, което поиска.

Тип кожа 4: Комбинирана –Втори вид – през цялата година

Това е типът, за който хората се сещат, когато казваме „комбинирана кожа“. Този тип кожа е мазна на определени места (обикновено челото, носа и брадичката) и суха на други (обикновено бузите).

Как мога да разбера дали имам този тип комбинирана кожа?

Ако лицето ви не реагира равномерно на теста за „измиване и изчакване“ – т.е., ако на някои места ви е мазно, а стегнато и опънато на други – вероятно сте с комбинирана кожа.

Какво трябва да направя по въпроса?

Отново послушайте кожата си. Можете например да използвате леките си серуми и гелове на водна основа навсякъде, а след това просто да използвате богат крем на бузите си.

Тип кожа 5: Нормална

Кожата ви произвежда точно нужното количество себум по цялото ви лице.

Как мога да разбера дали имам нормален тип кожа?

Кожата ви рядко се чувства стегната или омазнена. Кожата ви не се лющи, нито става блестяща до края на деня. Облаците се разделят и слънцето грее ярко, когато стъпите навън. Малките горски същества ви помагат да се облечете сутрин.

Какво трябва да направя по въпроса?

Насладете се на спечелването на генетичната лотария!

Кожата на всеки е различна и най-добрият начин да имате здрава и красива кожа е

A) да знаете какво иска и от какво има нужда вашата кожа

B) да пропуснете нещата, които са предназначени за другите типове кожа.