3

юни

Специален проект на Forbes “Жени на върха” – Пътешествието към успеха!

За нас е изключителна чест и привилегия да споделим, че Елица Нанева – основател и двигател на So Simple Natural – беше отличена в специалния проект на Forbes “Жени на върха”.

Природата ни дава решенията, от които се нуждаем

Майчинството стимулира Елица Нанева да създаде натуралната козметика So Simple Natural и да я превърне в успешен бизнес.

Името на марката ви – So Simple Natural – е израз на вярата ви, че природата ни дава най-лесните решения. Как се роди идеята да се обърнете към натуралните съставки в грижата за кожата?

Всичко започна през 2011 г., когато бях в отпуск по майчинство с първото си дете. През този период бебето ми получи упорит обрив. Опитахме всичко, което ни посъветваха докторите, но неуспешно. Завършила съм екология, а билките винаги са ми били интересна тема. Започнах да се интересувам от природни съставки и направих мехлем, с чиято помощ забравихме за обрива. Мотивирах се от резултата и продължих да създавам различни продукти като хоби.  Днес този продукт, в който намерих спасение, е познат на нашите клиенти като мехлем SOS, а майките и децата го наричат Вълшебния стик.

Природата ни дава решенията, от които се нуждаем, но от нас зависи да ги използваме, това е идеологията на бранда.  По време на втората си бременност вече имах достатъчно знания. Знаех как да подобря хидратацията и еластичността на кожата си и така създадох още два продукта – Маслото против стрии Beauty Mama и Маслото при стрии Beauty.

В кой момент хобито ви се превърна в бизнес?

Подарявах продукти на близки и роднини, получавах страхотни отзиви. Тогава една приятелка ми разказа колко е впечатлена от последния крем за лице и че мога да създам бизнес от това, което правя. Идеята вече се въртеше в главата ми, но точно тези думи ми бяха нужни, за да добия увереност. И така преди шест години регистрирах фирма и създадох малка лаборатория.

Какво ви помогна най-много по пътя към създаване на успешна компания?

Много ми помогна опитът, който бях добила преди това във фирмата на майка ми, тъй като от малка бях пряк свидетел на всички етапи и трудности. Като студентка пътувах много и натрупах ценен опит.  Три години след появата на бранда имах достатъчен ресурс, за да започна да градя екип, на който мога да разчитам. С времето увеличихме базата си със 100 кв. м, като планираме още разширения през тази година.

А какви бяха трудностите и как се справяте с тях?

Да започнеш от нулата никога не ме е плашело, напротив, смятам го за естествено. Трудностите се криеха другаде. В личен план винаги съм си представяла, че ще имам деца и след това ще градя кариера, но се оказа много по-трудно, отколкото предполагах. Ако не бяха близките ми, нямаше да се справя. В професионален план за първи път всичко зависеше само от мен и беше въпрос на личен риск, решения и отговорност. Беше необходим много труд. Имаше моменти, в които ми се струваше, че буксувам на едно място, въпреки усилията – имаше слаби месеци, непредвидени разходи и неуспешни инвестиции.

Правите сама формулите на продуктите си. На какви съставки залагате и как ги избирате?

Нужни са много проучвания, опити и изследвания. С времето опознах бранша и имам щастието да се съветвам с водещи специалисти. Съчетавам билки с иновативни натурални суровини. Светът на козметичните съставки е необятен и се развива постоянно. Необходимо е да се следят тенденциите и актуалната информация. Не допускам компромис с качеството на съставките, а ефективността на продукта е от водещо значение.

Връзката с природата е водеща за вас – от създаването на козметиката до изпращането є към клиентите. Имате и кауза. Разкажете повече за екологичния елемент на бизнеса.

Устойчивото развитие винаги е било водещо за мен. В развитието на So Simple Natural съм запазила идеологията за чиста околна среда. Затова използваме опаковки от стъкло и бамбук за голяма част от продуктите. Изпращаме пратките в хартиени кутии. Природата на България е нашето най-голямо богатство, което сме длъжни да опазим, затова процент от продажбите даряваме на фондация за залесяване на горите в България.

Какви са плановете ви за развитие на So Simple?

So Simple Natural вече е наложен и разпознаваем бранд в България. Планираме скоро марката да излезе и на Европейския пазар.

Какъв съвет ще дадете на жените предприемачи за моментите, в които губят стимул?

Бих им казала, че трудностите ни учат да взимаме правилни решения и ни помагат да добием сила и увереност.