26

сеп.

Глутен в козметиката

В последните години все по-често чуваме за глутен и присъствието му в храните, безглутеновите диети и режими се превърнаха в ежедневие за мнозина, поради здравословни или други причини, като напоследък се заговори и за глутен в козметиката.

Нека първо си отговорим на въпроса: Какво е глутен?

Глутенът е растителен протеин, който се съдържа в зърнени култури като пшеница, ръж, овес, ечемик. 1% от населението на света страда от цьолиакия – непоносимост към това вещество.

Безглутеновите диети се превръщат в мода през 2001г, с една публикация на СЗО, в която организацията препоръчва продукти с глутен да не се дават на деца преди 6-месечна възраст. Четири години по-късно, обаче, Американската медицинска асоциация опревергава това твърдение и публикува становище, че захранването с глутенови продукти се препоръчва да бъде между 4-6 месец, за да се избегне развитие на алергии.

Безглутеновата диета става драстично по-популярна, след като навлиза в Холивудските среди – през 2008г, Опра Уинфри прави безглутенова диета и видимо намалява теглото си за три седмици. В ефир тя споделя, че ефектът се дължи на това, че е изключила от ежедневието си продукти, съдържащи глутен, както и кофеин, месо и захар. С течение на времето и други звезди я последват като променят отношението си към глутена, независимо дали имат здравословен проблем и споделят публично резултатите.

За съжаление, когато става въпрос за наследствено предразположение към цьолиакия (непоносимост към глутен), това няма нищо общо с модните тенденции и холивудските диети. При открит здравословен проблем с непоносимост към глутен въвеждането на глутенови продукти трябва да се следи изключително внимателно. Възможно е храната да причини подуване на корема, обрив, диария, запек или други проблеми. Задължителна е консултацията с лекар за изясняване на състоянието. Правят се различни медицински изследнвания и тестове и може да се наложи пълното извеждане на глутена от диетата на детето.

В хранителния сектор започват да се появяват продукти с различни символи, като GF, задраскан житен клас и др , които указват, че продуктът не съдържа глутен. По този начин се улеснява ежедневието на хората, които се лутат в избора си, тъй като не са сигурни дали протеинът се съдържа в продукта, който искат да закупят.

Напоследък все по-често получаваме запитвания дали продуктите, които предлагаме съдържат глутен и с тази статия се опитваме да отговорим на въпросите, които най-често получаваме.

Преди всичко трябва да подчертаем, че към момента НЕ съществуват научни доказателства, че глутенът в козметиката може да причинява проблеми. Много специалисти изследват темата дали хора с доказана непоносимост към глутен/цьолиакия, могат да получат алаергична реакция, ако ползват козметика с глутен. Краткият отговор на повечето е „Не!“, като добавят допълнението, че ако човек с непоносимост към глутен случайно погълне от козметичния продукт, е възможно да се получи алергична реакция.

Поради тази причина специалистите препоръчват да се следи за глутен в продуктите за устни или такива имащи досег с тях – червила, балсами за устни, вода за уста, пасти за зъби и др.

Много научни изследвания, в които учените са прилагали продукти, съдържащи глутен, върху кожата на хора с цьолиакия доказват, че не се развиват симптоми на алергия при употреба на такива продукти. Анализаторите правят извод, че протеиновите молекули на глутена са твърде големи, за да бъдат абсорбирани от кожата. Друг е случаят, обаче, ако по кожата има рани – през тях глунетът може да навлезе в кръвообращението и да последва имунен отговор.

Важно е да подчертаем, че пшеничният протеин в козметиката може да причини уртикария или друга алергична реакция, особено на хора податливи на екземи, но това не е свързано с цьолиакия, а по-скоро се дължи на алергия към житни култури. Затова ако използвате козметичен продукт или продукт за грижа за кожата, който съдържа глутен и развиете кожна реакция, задължително направете консултация с лекар или дерматолог, за установяване на причината. Възможно е да имате алергия към пшеница или друго зърно, което може да предизвика кожна реакция, но това не би се дължало на цьолиакия.

Възниква въпросът как да разберем дали в козметиката, която искаме да закупим се съдържа глутен. Тъй като, както споменахме, това е алерген, който не крие директна опасност при използване върху кожата при хората с глутенова непоносимост, козметичните компании не са задължени да слагат този надпис или знак.

По-голямата част от продуктите So Simple Natural не съдържат глутен, макар това да не е споменато изрично върху опаковката. Не публикуваме тук списък с нашите продукти, които съдържат или не глутен, тъй като постоянно обновяваме гамата си и информацията ще е непълна. Нашите консултанти са насреща при възникване на въпроси относно състава и съдържанието на глутен в конкретен продукт.

За да сме максимално полезни с тази статия, публикуваме списък със съставките в козметиката, които съдържат глутен и за които да следите в състава на козметика, която купувате:

avena saliva (oat) kernel flour
cyclodextrin
dextrin
dextrin palmitate
hydrolyzed malt extract
hydrolyzed oat flour
hydrolyzed vegetable protein
hydrolyzed wheat flour
hydrolyzed wheat gluten
hydrolyzed wheat protein
hydrolyzed wheat protein/PVP crosspolymer
hydrolyzed wheat starch
secale cereale (rye) seed flour
triticum vulgare (wheat) germ extract
triticum vulgare (wheat) germ oil
triticum vulgare (wheat) gluten
triticum vulgare (wheat) starch
wheat amino acids
wheat germ glycerides
wheat germamidopropalkonium chloride
wheat protein
wheatgermamidopropyl ethyldimonium
ethosulfate
yeast extract